utorok 16. októbra 2012

Lith Print - je dobre, ked sa nedari

Nie vždy sa všetko darí tak, ako by sme chceli. Krásna, jednoduchá a pravdivá vetička, ale nie vždy sa nám darí pozrať na náš neúspech s nadhľadom. Tento môj aktuálny výlev je dôsledkom nedeľného fotenia na kolódium, ktoré nedopadlo vôbec dobre a celkom ma vyviedlo z rovnováhy. Proste nie vždy sú nám Elementálovia (ako ich volajú ľudia v kruhoch temnokomornikov) naklonení. Hádajú sa s nami, robia nám napriek, povolávajú si napomoc rôzne náhody a iné záludnosti. V tedy sú len dve cesty, pretože každý temnokomorník vie, že Elementálovia sú vždy silnejší a vytrvalejší a v žiadnom prípade nieje dobré s nimi bojovať. Ustúpiť a odložiť si to na nesôr, alebo ísť ich cestou a snažiť sa všetko pokaziť skôr, ako to stihnú oni. Jedna veľmi jednoduchá a zároveň zložitá technika, založená na kazení a nepodarkoch je Lith Print. Je to technika, kde sa pracuje s pokazenou vývojkou, plná stochastických javov a výsledkov. Prakticky nieje možné vytvorit dve identické zvačšeniny. Výsledky bývaju vizuálne veľmi zaujímavé, niekedy až natoľko, že dokážu potiahnuť slabší obsah fotografie.

Aby som zo seba striasol tú zlosť z nedeľného neúspechu, zavrel som sa do komory a pustil som sa do kazenia. "No len poďte Elementálovia" letelo mi hlavou, ked som čerstvo zarobenú Lith vývojku lial do ani neviem od čoho špinavej misky a dolial som k nej peknú dávku asi 4 mesiace starej vyvojky, ktorú si odkladám z predchádzajúcich vyvolávaní. Založil som negatív s jednoduchou krajinkou s peknými líniami nafotenou nedávno na Orave.


Klasicky proces fomabrom n311 + ID78


Pri prvom pokuse ešte vývojka pracovala rýchlo a s týmto druhom papieru veľmi makko. Krajina nabrala tažkú a ponurú atmosféru. Nekonkrétnost línií zamesnáva oči aj hlavu. fomabrom n311 + Lith


Druhý pokus je o kúsok kontrastnejsi. Cas sa vyvolávania sa dostal az na 15 minút. fomabrom n311 + Lith


Skúsil som zmeniť papier za osvečený FOMATONE MG, ktorý sa veľmi dobre správa v lith vývojke. Tá moja bola už po pár neúspešných pokusoch celkom unavená a veľmi sa jej vyvolávať nechcelo. Čas vyvolávania sa natiahol až na hodinu. Hodinové váľanie as vo vývojke na nej zanechalo vela flakov a bubliniek. Výsledný obraz je oveľa pozitívnejší a veselší. fomatone MG classic + Lith


Tri výsledky z jedného negatívu, kažký iný, originálný a nezopakovateľný. To je krása Lith Printu a preto sa k nemu často vraciam.


recept na vývojku:
40ml teplej vody
1g hydrochinon
1g pyrosiricitan sodny
1g bromid draselny


40ml studenej vody
1,5g hydroxid sodny


riedenie 1:7 az 1:20

4 komentáre:

  1. Perfektní!
    Při jaké teplotě pracuješ? Zahříváš lázně na cca 30°C, nebo "pokojovka"?
    Takže životnost této vývojky je pouze 3 printy?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. je dobre zahrievat .. potom z toho lezu zaujimavejsie veci .. zivotnost zavysi od riedenia, mnozstva vyvojky v miske a velkosti papieru ... mne vydrzala 5 printov 18x24, ale myslim, ze som jej dost ublizil nejakou spinou v miske ...a mozno aj nejakym tym ustalovacom na pinzete :)) par krat som si pomylil pinzety :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aha, no to se stane :) To se zase vyblbnu, na to se těším.. Díky a ať se stále daří (nebo nedaří?). :)

    OdpovedaťOdstrániť